Zdrowo podjeść po arabsku
Tafadalo, czyli zapraszam do stołu
Grupa facebookowa Zdrowo Podjeść! zaplanowała swoje drugie spotkanie na czerwiec, ale okazało się, że tak długo bez siebie i bez wspólnego jedzenia jej członkowie nie wytrzymają. Organizatorką i pomysłodawczynią spotkania tym razem była Zuzanna, miłośniczka kuchni świata.
Parę tygodni temu, podczas rozmów na facebookowym forum grupy, padła propozycja, by znów coś wspólnie ugotować. Chętni pojawili się natychmiast. Impreza odbyła się w sobotę u Justyna Depo, który po raz kolejny udostępnił swój dom. Przybyło około 20 osób. Zuzanna, pomysłodawczyni spotkania, uwielbia gotować i przywiozła ze sobą mnóstwo pyszności.– Fascynują mnie kuchnie: arabska, indyjska, dlatego sobotnie spotkanie upłynęło pod hasłem Arabian Night. Była arabska kuchnia i arabska muzyka. Już wcześniej urządzałam w domu tematyczne kolacyjne wieczory, np. indyjski, włoski, chorwacki, arabski, ale z czasem coraz rzadziej. W styczniu na grupie Zdrowo Podjeść! pochwaliłam się, że gotuję kwaśnicę i piekę schab. Skusiło się 6 osób z forum. Było bardzo miło i uznałam, że czas wrócić do dawnego zwyczaju kolacji z tematem przewodnim. Zaproponowałam wieczór arabski i pomysł okazał się trafiony – opowiada Zuzanna.
Każdy, kto brał udział w imprezie, przygotowywał jakąś arabską potrawę. Zuzanna zrobiła hummus - pastę z ciecierzycy i mutabbal, czyli pastę z bakłażana, czosnku, soku z cytryny i pasty sezamowej; warak - nadziewane liście winogron jagnięciną z przyprawami i cebulą oraz orzeszkami pinii; baklavę i kunafę czyli słodkie i bardzo intrygujące w smaku ciasto nadziewane serem z kardamonem oraz tadżin z jagnięciny. – W kuchni arabskiej używa się wielu aromatycznych przypraw, dzięki czemu dania mają niepowtarzalny smak i zapach. Do potraw dodaje się sporo kminu rzymskiego, cynamonu, goździków, kardamonu, kolendry, kurkumy, oregano, mięty, tymianku. Te przyprawy znamy w naszej kuchni, np. cynamon i goździki dodaje się raczej do dań słodkich, a w kuchni arabskiej doprawia się nimi zarówno mięsa jak i warzywa. Na szczęście wszystkie składniki są łatwo dostępne w Warszawie, bo jest sklep z produktami kuchni arabskiej – dodaje.
Lula, dziewczyna z grupy, również pasjonuje się kuchnią z tych rejonów świata. Zrobiła szanklisz - ser, który zrobiła z własnoręcznie przygotowanego jogurtu, oliwki w oliwie z przyprawami arabskimi, muhammarę, czyli dip z pieczonej papryki i orzechów włoskich sahleb czyli rzadki budyń do picia, który na miejscu podgrzała i posypała cynamonem oraz falafele czyli kotleciki z ciecierzycy.
Ktoś przyniósł basboosę - ciasto na bazie semoliny z migdałami słodzone syropem z dodatkiem wody różanej, ktoś inny Qatayef – placuszki z nadzieniem śmietanowym polane syropem z kwiatów pomarańczy. Na stole były też:
sałatka tabuleh z kuskusem, sezamki, a do picia turecka herbata, ayran czyli turecki napój jogurtowy z wodą niegazowaną, ciasteczka maamul. Ci, którzy chcieliby poznać członków grupy Zdrowo Podjeść! i wspólnie z nimi pogotować, niech się szykują na wiosenny piknik. Zuzanna planuje spotkanie w Parku Skaryszewskim, będzie też konkurs na najlepszą kanapkę piknikową.
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Przed północą, Richard Linklater
- Jakie witaminy i suplementy powinno się zażywać po 50-tce?
- System elektronicznej Weryfikacji Uprawnień Świadczeniobiorców
- Zgaga. Przyczyny i leczenie.
- Polacy zbyt często lekceważą problemy laryngologiczne
- Łucja z Lammermooru z Metropolitan Opera w Nowym Jorku
- Jakie objawy kwalifikują pacjenta do bronchoskopii?
- Mięśniaki macicy. Częsty problem kobiet przed menopauzą
- „Samsara” reż. Ron Fricke
- „Cyrulik sewilski” z Paryża na wielkim ekranie
Justyn | 29-02-2012
toja53 | 01-03-2012
stars | 14-03-2012
Poza tym na fejsbuku, gdzie działa grupa moźna znaleźć fajne przepisy na rozmaite dania.